Megtelt a Szegedi Ipari Logisztikai Központ (SZILK)

.

600 milliós beruházással, uniós támogatással növénynemesítő állomás épült a SZILK területén, a létesítményt kedden adták át, a létesítményt kedden adták át. Botka László polgármester elmondta: már nincs szabad terület a parkban. (DM)

Vezető világcég hozott 600 millió forintos beruházást Szegedre, abba az ipari parkba, amelynek 45 hektárját tíz évvel ezelőtt kapta meg a város az államtól, és amely akkor még városképi jelentőségű repceföld volt - mondta Botka László, Szeged polgármestere kedden, amikor átadták a Dow AgroSciences amerikai cég új növénynemesítő telepét a Szegedi Ipari Logisztikai Központban, a SZILK-ben.

 

 

Cikk folytatása...

600 millió forintból épült új növénynemesítő Szegeden

.

Mintegy 3300 négyzetméter alapterületen, összesen 600 millió forintból, közel 300 millió forintos európai uniós forrásból épített új növénynemesítő állomást a Dow Seeds Szegeden, a Budapesti úti Logisztikai Központban. Az állomás 21 növényvédelmi kutatónak és segítőiknek jelent új, európai színvonalú munkahelyeket. Az új növénynemesítő állomáshelyen üvegház, gépház és irodák épültek, utóbbiban dolgoznak a napraforgó- és a kukoricanemesítő, valamint a termeltetésért felelős csapatok.

 

Cikk folytatása...

 

Megtelt a szegedi logisztikai központ

.

600 milliós beruházással, uniós támogatással növénynemesítő állomás épült a SZILK területén, a létesítményt kedden adták át. Botka László polgármester elmondta: már nincs szabad terület a parkban.

– Vezető világcég hozott 600 millió forintos beruházást Szegedre, abba az ipari parkba, amelynek 45 hektárját tíz évvel ezelőtt kapta meg a város az államtól, és amely akkor még városképi jelentőségű repceföld volt – mondta Botka László, Szeged polgármestere kedden, amikor átadták a Dow AgroSciences amerikai cég új növénynemesítő telepét a Szegedi Ipari Logisztikai Központban, a SZILK-ben.

Cikk folytatása...

Megnyitotta növénynemesítő állomását a Dow AgroSciences Szegeden

.

Szegeden adta át új, növénynemesítő állomását az amerikai Dow AgroSciences; az új központot mintegy 600 millió forintból hozták létre 50 százalékos uniós támogatás mellett - hangzott el a keddi avató ünnepségen, a város melletti Logisztikai Parkban.

Botka László (MSZP) polgármester az eseményen elmondta: a cég ezzel 21 új munkahelyet teremtett a város ipari parkjában, melyben mostanra csaknem 630-an dolgoznak.  A 45 hektáros terület teljes egészében gazdára talált, és ha mindenki beköltözik 1000 körül lesz a foglalkoztatottak száma. A munkahelyek között vannak logisztikai és kereskedelmi cégek, és ebbe a környezetben talált otthonra a világ egyik legjelentősebb vállalatának növénynemesítő állomása.

Erdei Imre, a Dow AgroSciences Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kollégáik alapvető kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak majd Szegeden, a kukoricára és napraforgóra koncentrálva.     Kelet-Közép-Európában egyedül Magyarországon van jelen a cég. A Dow AgroSciences Magyarország Kft. több mint 50 munkatársat foglalkoztat. A növényvédőszer-, illetve vetőmag kereskedelmi részlege Budapesten található, két kutató-fejlesztő állomásából az egyik Szolnokon a másik pedig mostantól Szegeden.

A vezető elmondta: a cégnél fenntartható kémiai és biológiai megoldásokat fejlesztenek. A termesztett növények teljesítményének növelésére koncentrálnak a növények genetikai tulajdonságainak javításával, valamint a kártevők elleni hatékony megoldásokkal. Európában konvencionális, génmódosítás nélküli nemesítést végeznek, három növénykultúrában: a kukorica, a naprafogó, a repce.

Ehhez a legmodernebb nemesítési módszerek és innovatív technológiákat alkalmaznak. A cégnek 8000 alkalmazottja van, és a világ összes mezőgazdasági tevékenységet folytató országával kapcsolatban van. A munkatársak csaknem negyede a kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Globálisan 40 termelő bázis van, elsősorban Észak- és Dél Amerikában és Európában. Az éves forgalom tavaly 7,12 milliárd dollár volt.